چای سبز سالمترین نوشیدنی در این سیاره است.
آن را با آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که اثرات قوی بر بدن دارند لود می شود.
این شامل بهبود عملکرد مغز، کاهش چربی، خطر ابتلا به سرطان و بسیاری از مزایای قابل توجه دیگر است.
در زیر 10 مزایای سلامت چای سبز که توسط مطالعات حمایت می شوند، می باشد.
چای سبز بیش از مایع است. بسیاری از ترکیبات گیاهی در برگ چای آن را به نوشیدنی نهایی می رسانند که حاوی مقدار زیادی مواد مغذی مهم است. چای غنی از پلی فنل است که اثرات مانند کاهش التهاب و کمک به مبارزه با سرطان است. چای سبز حدود 30 درصد پلی فنول ها را از نظر وزن، از جمله مقادیر زیادی از کاتچین به نام EGCG. کاتچین ها آنتی اکسیدان های طبیعی هستند که به جلوگیری از آسیب سلولی و ارائه مزایای دیگر می پردازند. این مواد می توانند تشکیل رادیکال های آزاد در بدن را کاهش دهند، سلول ها و مولکول ها را از آسیب محافظت می کند.
حتما بخوانید: خواص چای سبز | ۲۲ خاصیت چای سبز در پیشگیری، درمان و تناسب اندام
این رادیکال های آزاد نقش مهمی در پیری و انواع بیماری ها ایفا می کنند.EGCG (Epigallocatechin Gallate) یکی از قوی ترین ترکیبات در چای سبز است. برای درمان بیماری های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است و ممکن است یکی از دلایل اصلی چای سبز از ویژگی های دارویی قوی آن باشد. چای سبز دارای مقدار کمی از مواد معدنی است که برای سلامتی مهم هستند. سعی کنید یک نام تجاری با کیفیت بالا از چای سبز انتخاب کنید، زیرا برخی از مارک های با کیفیت پایین می توانند مقادیر بیش از حد فلوراید را شامل شوند. این گفته می شود، حتی اگر یک برند با نام تجاری با کیفیت پایین تر را انتخاب کنید، مزایا هنوز به مراتب بیشتر از خطر است.
چای سبز (Green Tea)
چای سبز نوعی چای است که از جوانه ها و گلبرگهای تازه گیاه چای به دست می آید. در فرآیند تولید این چای اکسایش بسیار کم صورت می پذیرد. چای سبز انواع مختلفی همچون چینی و ژاپنی دارد.
۱. چای سبز داروی ضدپیری، جوانی و زیبایی
چای سبز را به عنوان داروی ضد پیری (Anti – Aging) میشناسند. دلیل اصلی ضد پیری بودن چای سبز وجود میزان قابل توجهی آنتی اکسیدان به ویژه آنتی اکسیدان های موثر در حفظ شادابی و جوانی موجود در چای سبز است. آنتی اکسیدان ها یکی از شاخص ترین عوامل برای حفظ سلامتی و شادابی سلول های بدن، با به تعویق انداختن شروع روند پیری سلول ها هستند.
۲. کاهش وزن با چای سبز
پلی فنولهای چای سبز فعالیت آمیلاز بزاق(آنزیم تجزیه کننده قندها) را مهار میکند. جالب است بدانید که چای بدون داشتن عوارض خطرناک داروهای کاهنده وزن میتواند موجب کاهش وزن، اندازه دور کمر وتری گلیسرید خون مبتلایان به چاقی شود. اگر تصمیم دارید با مصرف چای سبز با چاقی و اضافه وزن خداحافظی کنید، باید برای مصرف آن در طول روز برنامه ریزی داشته باشید و از مصرف این نوشیدنی گیاهی بدون برنامه پرهیز کنید.
حتما بخوانید : راهکارهای لاغری با چای سبز در بازه کوتاه
۳. خواص چای سبز برای پوست
آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز، سلول های پوست را در مقابل آسیب ها به ویژه رادیکال های آزاد، یکی از عوامل ایجاد سرطان و افتادگی و آسیب به پوست، محافظت می کند. به این ترتیب چای سبز مانع از بروز سرطان، افتادگی و چروک خوردن پوست به ویژه پوست صورت می شود.
۴. چای سبز و کاهش کلسترول
یکی دیگر از اثرات مثبت چای سبز، کاهش قابل توجه میزان کلسترول خون است. به ویژه آنکه چای سبز باعث کاهش میزان کلسترول بد و افزایش میزان کلسترول خوب می شود. این تاثیر نه تنها میزان کلسترول بدن را در حد متعادل نگه داشته و میزان کلسترول خوب را افزایش می دهد، بلکه مانع از بروز سکته قلبی و سایر بیماری های قلبی - عروقی می شود.
۵. چای سبز مکمل سلامت دهان و دندان
می توان نوشیدن چای سبز را مکملی برای سلامت دهان و دندان دانست. عصاره برگ چای سبز دارای اثرات ضد میکروبی است و از ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند. علاوه بر این چای سبز با از بین بردن باکتری های نامناسب محوطه دهان، بوی بد دهان و تنفس بد بو را نیز مرتفع می کند. در چین باستان از چای سبز به عنوان داروی خوشبوکننده دهان، پیش از حضور در مراسم رسمی و میهمانی ها استفاده می کردند.
۶. تقویت استخوان ها و مفاصل با چای سبز
درصد بالای فلوراید چای سبز، عمده ترین دلیل تاثیر مثبت آن بر استخوان ها است. به این ترتیب درصد بالای فلوراید در چای سبز می تواند استخوان ها و دندان ها را در مقابل آسیب به ویژه پوسیدگی و پوکی محافظت کند. چای سبز توصیه متخصصان برای کاهش خطر ابتلا به ورم مفاصل، ناشی از روماتیسم معرفی می کنند. این تاثیر با توقف فعالیت آنزیم های تخریب کننده و تحلیل برنده غضروف مفاصل ایجاد می شود.
۷. پیشگیری از آلزایمر به کمک چای سبز
گفتنی است چای سبز فعالیت سلول های مغز به ویژه بخش های مربوط به حافظه را تقویت و تحریک می کند. از طرفی چای سبز باعث کاهش میزان «استیل کولین» در سلول های مغز و با این حرکت مانع از تخریب سلول های مغز و بروز بیماری آلزایمر میشود. چای سبز فعالیت سلولهای مغز به ویژه بخشهای مربوط به حافظه را تقویت و تحریک میکند. از طرفی چای سبز باعث کاهش میزان “استیل کولین” در سلولهای مغز و با این حرکت مانع از تخریب سلولهای مغز و بروز بیماری آلزایمر میشود.
۸. خواص چای سبز برای کبد چرب
نوشیدن چای سبز باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد ایجاد شده توسط چربی های موجود در کبد می شود. این عملکرد مثبت، مانع از بروز بیماری های کبدی به ویژه سرطان کبد می شود.
۹. محافظت از قلب با چای سبز
دانشمندان ماده ای شیمیایی را در چای سبز شناسایی کردند که در حفاظت از قلب در برابر آسیب های مختلف موثر است. کارشناسان "موسسه بهداشت کودکان انگلیس" در مطالعه روی ترکیبات چای سبز موفق به شناسایی ماده ای شیمیایی به نام "اپیگالوکاتچین سه گالیت" شدند که می تواند مرگ سلول ها را پس از حمله قلبی یا سکته کاهش دهد. این دانشمندان اعلام کردند: ماده شیمیایی موجود در چای سبز مانع از فعالیت پروتئینی به نام "استات یک" می شود که پس از رویدادهای استرس آمیز نظیر حمله قلبی یا سکته در درون سلول فعال می گردد.
"اپیگالوکاتچین سه گالیت" همچنین روند بهبود سلول های قلبی را سرعت می بخشد و موجب کاهش صدمه به آن می شود. از طرفی یکی از عوامل اصلی امراض و حمله های قلبی، وجود کلسترول بالا در خون انسان است. چای سبز علاوه بر داشتن ویتامین های A و C (آنتی اکسیدان های قوی)، باعث کاهش کلسترول در خون نیز می گردد که این موضوع خطر احتمال حمله قلبی و امراضی از این قبیل را پایین می آورد.
۱۰. چای سبز کاهش دهنده تری گلیسیرید
کاتچین موجود در چای سبز، فعالیت آنزیم لیپاز را (آنزیم مسئول هضم چربی ها) در لوزالمعده مهار می کند، در نتیجه، شکستن چربی با سرعت بسیار کمی صورت می گیرد و چربی خون با سرعت کمی بالا می رود. با توجه به این که افزایش تری گلیسیرید خون بعد از مصرف هر وعده غذایی یک عامل خطر در بروز بیماری قلبی است ، مصرف چای سبز در بین وعده های غذایی روشی مناسب جهت کاهش تری گلیسیریدخون است.
۱۱. پیشگیری و درمان دیابت با چای سبز
چای سبز قادر است از عوارض ناشی از دیابت مانند آب مروارید و بیماری های کلیوی به طور معجزه آسایی جلوگیری کند. چای سبز با مهار کردن فعالیت آنزیم آمیلاز بزاق و روده که مسئول هضم نشاسته است، باعث می شود که نشاسته با سرعت آهسته تری بشکند و در نتیجه قند خون با سرعت کمی بالا برود.
۱۲. پیشگیری از سرطان به کمک چای سبز
نوشیدن چای سبز را عاملی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان می دانند، چرا که میزان آنتی اکسیدان های موجود در آن 100 برابر تاثیرگذارتر از ویتامین C و 25 برابر تاثیرگذارتر از ویتامین E است. (توجه کنیم که ویتامین C و E به عنوان دو آنتی اکسیدان مهم مطرح هستند).
۱۳. پیشگیری از بیماری های ایمنی خودکار بدن
پژوهش گران اعلام کردند مصرف چای سبز از ابتلا به بیماری های ایمنی خودکار بدن جلوگیری می کند. تحقیقات پژوهش گران دانشکده پزشکی ژورژیا حاکی از آن است که مصرف چای سبز علاوه بر مؤثر بودن در کاهش ابتلا به سرطان، باعث محافظت افراد در برابر بیماری های ایمنی خودکار بدن می شود. چای سبز از گسترش آنتی ژن هایی که می توانند موجب تحریک ایمنی بدن شوند جلوگیری می کند. نتایج تحقیقات حاکی از آن است وجود ماده ای موسوم به EGCG در چای سبز باعث متوقف شدن التهاب و تاثیرات آن بر روی پوست و سلول های مترشحه بزاق می شوند. در یک اختلال ایمنی خودکار، موسوم به سندرم شوگرن (Sjogren)، سلول های مترشحه بزاق، هدف قرار گرفته و باعث خشکی دهان می شوند و در اختلالی دیگر، پوست ارگان هدف واقع شده و فرد مبتلا به سل جلدی می گردد.
۱۴. تاثیر چای سبز در ذخیره گلوکز
چای سبز مانع از ذخیره گلوکز در سلولهای چربی میشود. به این ترتیب میتوان از نوشیدن چای سبز، کنترل میزان مصرف کربوهیدراتها (قندها) و ورزش مداوم، به عنوان مثلثی برای حفظ سلامتی و تناسب اندامها نام برد.
۱۵. خواص چای سبز بر رژیم غذایی
با نوشیدن چای سبز میزان متابولیسم چربی ها و هیدرات کربن افزایش مییابد. به این ترتیب میزان قند خون و چربی ها همواره در حد متعادلی خواهد بود. تعادل این دو شاخص بدن را با ازدیاد یا کمبود چربی و هیدرات کربن روبه رو نمیکند.
۱۶. آرامش افراد مبتلا به آسم با مصرف چای سبز
تئوفیلین موجود در چای سبز در حکم داروی مخدری است که باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس (بافتهای آسیب دیده) میشود. از این رو نوشیدن چای سبز برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که به دلیل مشاغل ویژه یی که دارند (مثل کارگران کارخانههای سیمان) یا در مناطق خاصی زندگی میکنند (ساکنان مناطق سردسیر) توصیه میشود. اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) ترکیب ضدحساسیتی است که به وفور در چای سبز وجود دارد. این ترکیب با تاثیر بر سیستم ایمنی بدن، بدن را در مقابل حساسیت ها مقاوم میکند.
۱۷. محافظت از گوش در برابر عفونت با چای سبز
نوشیدن چای سبز نه تنها گوش را در برابر عفونت و تورم محافظت میکند، بلکه در صورت بروز این مشکل، نم دار کردن پارچه تمیزی با چای سبز و سپس تمیز کردن گوش با آن میتواند تا حدی از تورم و عفونت بکاهد.
۱۸. تاثیر چای سبز در پیشگیری از بیماری ایدز
پژوهشگران ژاپنی با بررسی ترکیبات موجود در چای سبز دریافتند ترکیب اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) با عملکردی عایق مانند مانع از اتصال ویروس HIV روی سلولهای سیستم ایمنی بدن و ایجاد ضعف در سیستم ایمنی بدن میشوند. به عبارتی نوشیدن چای سبز را میتوان به عنوان عامل مکملی برای جلوگیری از ابتلا به ایدز (AIDS) با عایق کردن سلولهای سیستم ایمنی بدن دانست. در نهایت اینکه به دلیل خواص فراوان چای سبز، اکنون آن را در بسیاری از کشورهای جهان، نه به عنوان یک نوشیدنی که به عنوان یک داروی گیاهی شناخته و نوشیدن روزانه آن را توصیه میکنند.
۱۹. رقیق شدن خون
کتچینهای موجود در چای سبز بوسیله جلوگیری کردن از تشکیل مواد التهابی باعث رقیق شدن خون و مانع از ایجاد لختگی در خون میشود که این مواد التهابی از اسیدهای امگا ۶ بوجود آمده اند و در گوشت و سبزیجات روغنی غیر قابل اشباع نظیر ذرت و روغن سویا یافت میشوند.
۲۰. خواص چای سبز در پارکینسون
آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز مانع از تخریب سلولهای مغز، که عامل اصلی بروز بیماری پارکینسوناست، میشوند. به عبارتی آنتی اکسیدانهای چای سبز با به تعویق انداختن قرار گرفتن سلولهای مغز در فاز پیری و فرسودگی مانع از ابتلا به پارکینسون میشوند.
۲۱. تسریع بهبود تب خال با چای سبز
تبخال مشکلی است که عاملی ویروسی دارد اما با چای سبز میتوان بهبود آن را تسریع کرد. به این ترتیب که اگر محل مورد نظر را با چای سبز مرطوب کرده و صبر کنیم تا خشک شود و این عمل را سه بار در روز تکرار کنیم، روند بهبودی و رفع محل زخم تسریع میشود.
۲۲. استرس و چای سبز
ترکیبی موسوم به «ال تیانین» موجود در چای سبز که نوعی اسید آمینه است، خاصیت آرام بخشی داشته و میتواند حالت تنش، افسردگی و استرس و هیجان را از بین ببرد.
موارد منع مصرف، تداخل دارویی و عوارض چای سبز
- اعتقاد بر آنست که قبل و بعد از دریافت فرآوردههای آهن و در شیرخواران نباید از چای سبز یا ترکیبات پلی فنول آن استفاده نمود. شواهد موجود حاکی از آنست که مقادیر بیش از ۳۰۰ میلی لیتر در روز با سوخت و ساز آهن تداخل نموده و موجب کم خونی میشود. شواهدی مبنی بر منع مصرف در حاملگی وجود ندارد با اینحال باید با پزشک مشورت نمود. مصرف چای سبز در دوران شیردهی توصیه نمیشود.
- افزایش اثر متی سیلین و بنزیل پنی سیلین، تشدید اثر آسپیرین و سایر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین به دلیل ویتامین K موجود در چای سبز که می تواند بر ضد اثرات وارفارین عمل نماید برخی از موارد تداخل دارویی چای سبز می باشد.
- به خاطر داشتن کافئین، جلوگیری از جذب مواد معدنی مخصوصا آهن میکند. خانم های باردار، شیرده و افرادی که ناراحتی اعصاب دارند و آنهایی که ضربان قلبشان نا منظم است، بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنند.
- مصرف این چای همچون چای سیاه به همراه غذا جذب روی، آهن و کلسیم را کاهش می دهد. زیاده روی در مصرف این چای میتواند باعث دفع زیاد آب از بدن و خشکی مدفوع و یبوست شود.
- مصرف روزانه پنج فنجان و یا بیشتر از چای سبز، زیاده روی محسوب شده و عوارض جانبی دارد. مصرف روزانه زنان باردار و شیرده نباید بیشتر از ۲ فنجان باشد.
- مصرف چای سبز در افراد کم خون می تواند باعث بدتر شدن کم خونی آنها شود. کافئین موجو در چای سبز می تواند باعث بدتر شدن اضطراب شود. کافئین می تواند باعث افزایش خونریزی در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده شود.
- همانطور که میدانید ممکن است بیشتر مواد و غذاهایی که برای بدن بسیار مفید هستند در برخی از موارد بسیار ضرر هم داشته باشند. برخی مواقع دیده شده است که خوردن چای سبز باعث ایجاد اختلالاتی در سیستم گوارشی میشود. در این موارد بیماران دچار دل دردهای شدید و گاهی نیز دچار یبوست و یا اسهال میشوند. همچنین چای سبز باعث میشود تا دستگاه گوارش نتواند به میزان لازم آهن جذب کند و این خود باعث بروز بیماری ها متعددی میشود.
- یکی از مسائلی که ممکن است با استفاده از چای سبز برایمان ایجاد شود آلرژیهای متفاوت است. در برخی موارد نیز آلرژیهای قدیمی را رشد میدهد. محققان میگویند ممکن است بعد از خوردن چای سبز دچار تنگی نفس و همچنین گلو دردهای شدید و… شوید و پس از مشاهده این نشانهها باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که ممکن است در طول دراز مدت باعث بروز بیماریهای متفاوت شود.
- دیگر مشکلی که پزشکان به آن اشاره میکنند، مسائل مربوط به دستگاه گوارش است. برخی مواقع دیده شده است که خوردن چای سبز باعث ایجاد اختلالاتی در سیستم گوارشی میشود. در این موارد بیماران دچار دل دردهای شدید و گاهی نیز دچار یبوست و یا اسهال میشوند. همچنین چای سبز باعث میشود تا دستگاه گوارش نتواند به میزان لازم آهن جذب کند و این خود باعث بروز بیماریها متعددی میشود.
- دیگر اثر بدی که چای سبز بر روی بدن ما میگذارد اثراتی مربوط به مشکلات روانی است. استفاده زیاد از چای سبز برای مثال پنج لیوان در طول روز میتواند باعث تغییراتی در رفتار شما شود. در مواردی مشاهده شده است که افراد دچار استرسهای شدید و یا خشونت بسیار زیاد شدهاند.
- چای سبز به میزان زیادی کافئین ندارد اما این امر نباید دلیلی باشد که شما از این چای به میزان زیاد استفاده کنید؛ چرا که باعث میشود میزان کافئین در بدن شما بسیار بالا رود و همین امر می تواند باعث ایجاد حالت های سرگیجه و بی تعادلی شود. اگر این میزان بیش از ۱۴ گرم در هر کیلوگرم باشد میتواند شما را بکشد.
زمان مناسب نوشیدن چای سبز
بهترین زمان برای نوشیدن چای سبز به منظور کاهش وزن، 2 ساعت پس از صرف غذا در وعده های غذایی است. به این ترتیب شما علاوه بر آنکه از خواص درمانی چای برای کاهش وزن بهره می برید، خللی در میزان جذب آهن به وجود نمی آورید؛ زیرا چای سبز همانند چای سیاه موجب کاهش جذب آهن موجود در غذا می شود.
میزان مصرف چای سبز در روز
باید توجه داشته باشید نوشیدن 3 تا
4 لیوان چای سبز در طول روز می تواند به کاهش وزن شما کمک کند. این تصور
که نوشیدن چای سبز در دفعات زیاد می تواند میزان کالری سوزی در بدن را
افزایش دهد، ایده اشتباهی است، زیرا با نوشیدن بیش از حد چای سبز در طول
روز، بدن علاوه بر آنکه با مشکل تحریک پذیری پایانه های عصبی روبه رو می
شود، با اختلال دفع آب و الکترولیت های بدن مواجه می شود. به این ترتیب
همانطور که باید در نوشیدن چای معمولی پرهیزهای لازم را رعایت کنید توصیه
شده که در نوشیدن چای سبز نیز افراط نکنید.